Mijl in Spreekwoorden

| 25 februari 2017

Ondanks het feit dat de mijl al in het jaar 1870 in Nederland werd afgeschaft en vervolgens werd vervangen door de kilometer, is de mijl door de jaren heen wel een belangrijke inspiratiebron geweest in de Nederlandse taal. Het heeft bijvoorbeeld de basis gelegd voor diverse spreekwoorden en gezegdes. Wat je van deze veelgebruikte spreekwoorden en gezegdes dus kunt zeggen, is dat ze al flink oud zijn en al een tijdje meegaan. Veelal stammen de spreekwoorden uit de negentiende eeuw of zijn ze zelfs nog ouder. In dit artikel bespreken we de spreekwoorden en gezegdes die mijl bevatten. Uiteraard worden de genoemde spreekwoorden ook toegelicht.

Mijlenver

Iets dat mijlenver is, bevindt zich op een zeer grote afstand. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de context dat je ergens naartoe wilt, maar dat het erg ver weg is. Als iets mijlenver is, dan maakt dit het vaak lastig om er daadwerkelijk naartoe te gaan. Het kan ook betrekking hebben op een overleg waarbij een akkoord mijlenver is. Dit betekent dat beide partijen zich ver van elkaar bevinden qua standpunt en dat een akkoord onwaarschijnlijk is.

Mijlpaal

Een mijlpaal is een moment in de tijd waar je als persoon erg naartoe hebt geleefd. Doorgaans wordt iets een mijlpaal genoemd als je er een lange tijd hard voor gewerkt hebt, voordat je het uiteindelijk bereikt hebt. Een mijlpaal wordt doorgaans dan ook flink gevierd. Mijlpalen zijn bijvoorbeeld het halen van een diploma voor je opleiding, het bereiken van een bepaalde positieverbetering op je werk of het behalen van een belangrijk doel dat je jezelf gesteld hebt.

Mijl op zeven

Een mijl op zeven gaan, betekent dat je iets bereikt of aflegt met een flinke omweg. Dit maakt dat het vrij omslachtig verloopt. Als je kiest voor een mijl op zeven, dan betekent dit dat je niet op de meest effectieve en efficiënte wijze naar iets toewerkt. Dit kan te maken hebben met het feit dat je niet goed weet hoe iets werkt en dus geen helikopterview hebt. Ook kan het ermee te maken hebben dat je bijvoorbeeld verdwaald bent en dus niet de meest efficiënte weg loopt naar een plaats waar je wel bekend bent.

Een gehuurd paard en eigen sporen maken korte mijlen

De onderscheidende elementen binnen dit spreekwoord zijn het gehuurde paard en de eigen sporen. De eigen sporen zijn uiteraard eigen bezit, terwijl het gehuurde paard niet eigen bezit is. Het bezit van jezelf beschadig je minder snel dan het gehuurde bezit, is de betekenis van dit gezegde in een notendop. Als iemand zuiniger is op zijn eigen spullen, dan op geleende spullen dan is dit spreekwoord dus toepasselijk.

Tussen doen en zeggen lange mijlen leggen

Als je lange mijlen legt tussen wat je doet en wat je zegt, dan houdt dit in dat je wel iets kunt zeggen maar dat dit geen waarde heeft zonder dat je er bijpassende daden aan verbindt. Er moet kortom geen grote afstand (in mijl) zijn tussen wat je beloofd hebt, en wat je uiteindelijk doet. Handelen naar wat je zegt, zorgt dat dit gezegde niet van toepassing is.

Goed gezelschap maakt korte mijlen

Niets is zo fijn als reizen in goed gezelschap. Dit komt bijvoorbeeld doordat je een praatje kunt maken met de mensen uit je reisgezelschap. De mijlen of kilometers gaan, doordat je met prettige mensen samen reist, in je perceptie erg snel. Ondanks de lange afstand in mijlen of kilometers, beleef je deze lange afstand niet op zo’n wijze als met een minder goed reisgezelschap.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Category: Gebruik

Comments are closed.