Atletiek en Mijl

| 25 februari 2017

Binnen de wereld van atletiek is de mijl een belangrijke afstandsmaat. Zo heeft de International Association of Athletics Federations (IAAF) de mijl erkend als een officiële loopafstand. Hiermee is deze afstand uniek, gezien het feit dat het op dit moment nog de enige officiële hardloopafstand is in de afstandsmaat mijl. Bij een zoekopdracht naar atletiek, hardlopen en de mijl kom je echter wel diverse hardloopwedstrijden tegen in mijl, waaronder de Engelse mijl, de vier mijl van Groningen, de 10 mijl van Zwolle Zuid en De Dam tot Dam loop met 10 mijl. In dit artikel wordt de Engelse mijl binnen atletiek besproken. Tevens komen diverse gebruikelijke hardloopafstanden in mijl aan bod.

Engelse Mijl als hardloopafstand

Traditioneel gezien is de Engelse mijl een befaamde afstand binnen de atletiek. Met name binnen het Verenigd Koninkrijk wordt deze afstand in de jeugd veel gelopen. Echter heeft het metrieke stelsel (SI) ook haar invloed gehad op de hardloopsport. Diverse atletiekbanen zijn qua lengte namelijk veranderd van 402,3 meter (een kwart mijl) aangepast naar 400 meter. Hierdoor wordt het lopen van een mijl veel minder praktisch, wat ervoor heeft gezorgd dat deze afstand nog slechts zelden wordt gelopen. Desondanks is de mijl wel een door de IAAF erkende afstand, waardoor er bij deze afstand sprake is van officiële recordhouders. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de indoor mijl en de outdoor mijl. Hieronder zie je de huidige recordhouders bij deze hardloopafstand. Zoals je kunt zien, staan deze namen al flink wat jaren in de recordboeken.

Type record Recordhouder Tijd Datum & plaats
Wereldrecord indoor mannen Hicham El Geurrouj (MAR) 3.48,45 12 februari 1997 in Gent
Wereldrecord outdoor mannen Hicham El Geurrouj (MAR) 3.43,13 7 juli 1999 in Rome
Wereldrecord indoor vrouwen Svetlana Masterkova (RUS) 4.12,56 14 augustus 1996 in Zurich
Wereldrecord outdoor vrouwen Doina Melinte (ROE) 4.18,13 14 juli 1990 in Oslo

Hardloopwedstrijden met Mijl in Nederland

Ondanks het feit dat de mijl in Nederland als afstandsmaat al heel wat jaren geleden is afgeschaft, wordt het nog wel gebruik bij hardloopwedstrijden in Nederland. Zo heb je de 4 mijl van Groningen, de 10 mijl van Zwolle Zuid en de Dam tot Dam loop die ook wel wordt aangeduid als zijnde loopafstand van 10 mijl. Daarnaast is er de 4 mijl van Sneek en de Hoogeveense Cascaderun van 5 mijl. Wat opvalt, is dat de hardloopafstand variëren van vier mijl tot en met 10 mijl. Dit is ook niet gek, gezien het feit dat 10 mijl maarliefst 16.09344 kilometer betreft. Dit is nogal een afstand als het gaat om hardlopen. De tien mijl is dus met name geschikt voor de actieve en getrainde hardloper, terwijl een afstand van 4 mijl (= 6.437376 kilometer) of 5 mijl (8.04672 kilometer) meer geschikt is voor de recreatieve hardloper.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Category: Gebruik

Comments are closed.