Geschiedenis Mijl

| 25 februari 2017

De afstandsmaat mijl heeft een lange en roerige geschiedenis. De mijl vindt haar oorsprong in de Romeinse tijd, waarbij het gebaseerd werd op een afstand van duizend Romeinse dubbelpassen. Deze Romeinse dubbelpassen werden gebruikt bij de lange afstandsmarsen die Romeinse soldaten in die tijd moesten lopen. Door de jaren heen is de daadwerkelijke afstand waarvoor een mijl staat keer op keer gewijzigd. Ook werden er per regio verschillende soorten mijlen gebruikt, waardoor er naast de huidige meestgebruikte Engelse mijl bijvoorbeeld ook een Duitse mijl, een Nederlandse mijl en Scandinavische mijl ontstonden. In veel gevallen verschilden deze diverse mijlsoorten enorm van elkaar qua afstand.

Van Millia naar Mijl

Het Latijnse woord millia heeft de basis gevormd voor het woord mijl dat wij tegenwoordig kennen. In Duitsland staat de mijl bekend als meile, terwijl men in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten spreekt over de mile. Dat er op verschillende plaatsen in de wereld een afstandsmaat werd bedacht die gebaseerd was op hetzelfde Latijnse woord, wil niet zeggen dat deze afstandsmaten identiek qua afstand waren. Om dit inzichtelijk te maken, zie je hieronder de afstanden in kilometer van de diverse mijlen die in de wereld bedacht werden.

Engelse mijl (internationale mijl) 1,609344 kilometer
Amerikaanse mijl 1,609347219 kilometer
Romeinse mijl 1,479 kilometer
Schotse mijl 1,81 kilometer
Ierse mijl 2,048 kilometer
Italiaanse mijl 1,820 kilometer
Vlaamse mijl 3,789 kilometer
Franse mijl 4,4522 kilometer
Nederlandse mijl 7,4 kilometer
Russische mijl 7,4676 kilometer

Standaardisatie van de mijl

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, is er dus nogal wat variatie ten aanzien van de daadwerkelijke afstand die een mijl betreft. Vermoedelijk gezien het feit dat het ontbreken van een bepaalde standaard niet echt als prettig werd ervaren, probeerde men een standaard in te voeren. Dit gebeurde voor het eerst in het jaar 1593 middels een Act of Parliament onder Elizabeth I van Engeland. Omdat deze poging faalde, werd het in de tijd nog diverse malen geprobeerd. Echter was het pas in 1959 dat de exacte lengte van een mijl werd gestandaardiseerd. De mijl werd vastgesteld op een afstand van 1,609344 kilometer.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Category: Geschiedenis

Comments are closed.