Reisafstanden Mijl en Km
Als sinds mensenheugenis reizen mensen over de wereld. Hierbij werden reisafstanden onder andere aangeduid in kilometers en mijlen. Ondanks het feit dat er diverse pogingen zijn gedaan om te komen tot één standaardmaat, is dit tot op heden echter niet gelukt. We gebruiken immers tot op de dag van vandaag nog steeds zowel mijlen als kilometers in de wereld. Hierbij is de mijl de leidende maatstaf in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, terwijl de overige landen veelal gebruikmaken van de kilometers om een bepaalde maatstaf aan te duiden.
Snelwegen in de Verenigde Staten
Op snelwegen in de Verenigde Staten is de Engelse mijl de leidende maatstaf. Hierbij komt 1 mijl overeen met 1,609344 kilometer. Dit maakt dat het niet bepaald eenvoudig is om even snel mijl naar km om te rekenen. In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een bord op de snelweg waarop aangegeven wordt dat je de afslag naar Trenton over 1 mijl, ofwel 1,609344 kilometer, kunt nemen. Ondanks het feit dat de mijl momenteel de populairste maatstaf is als het gaat om het aangeven van een reisafstand, wordt er wel aan de stoelpoten van de mijl gezaagd. Er zijn in de Verenigde Staten namelijk bepaalde snelwegen, waarbij er toch gebruik wordt gemaakt van kilometers en meters.
Snelwegen in het Verenigd Koninkrijk
Als voormalig inwoner van Londen heb ik de Britse verkeersborden natuurlijk prima op mijn netvlies. Doorgaans wordt er op Britse verkeersborden gebruik gemaakt van de mijl, maar op enig moment kwam ik ook een verkeersbord tegen waarop de kilometer als afstandsmaat wordt gebruikt. Mijns inziens is dit totaal niet logisch, gezien het feit dat je bij het gebruik van diverse afstandsmaten door elkaar waarschijnlijk te maken krijgt met misverstanden.
Snelwegen in Nederland en overige Europese landen
Natuurlijk weten we in Nederland allemaal dat we gebruik maken van de kilometer als aanduiding van de reisafstand. Hier zijn we allemaal mee opgegroeid en we hebben waarschijnlijk allemaal rekensommen gemaakt waarin we moesten omrekenen van kilometer naar hectometer etcetera. Om je een beeld te geven; 1 kilometer komt overeen met 0,621371192 Engelse mijl. In onderstaande afbeelding zie je een matrixbord met daarop een aanduiding in kilometer. Een grappig weetje is dat de maximale snelheid ook doorgaans werd aangegeven in kilometer op verkeersborden. Dit terwijl het eigenlijk kilometer per uur moest zijn.
Category: Gebruik